Søg
Close this search box.

Sønderborg Brand & Redning uddanner små brandambassadører

24. oktober 2017

I disse dage er garagen på brandstationen i Sønderborg blevet omdannet til et børneværelse. Med seng, skrivebord, computer og fjernsyn.

Børneværelset danner ramme om Børnenes Brandskole, som Sønderborg Brand & Redning arrangerer hvert år i oktober. Formålet med brandskolen er at lære børnene, hvordan man forebygger en brand – og hvordan man håndterer en brand, hvis uheldet alligevel er ude.

”Vi vil gerne give børnene indsigt i, hvad man kan gøre for at forebygge, at der opstår brand i hjemmet eller i skolen. Samtidig er det vigtigt, at børnene ved, hvad de skal gøre, hvis der alligevel opstår brand. Børn reagerer forskelligt på brand, og derfor er det væsentligt at tale med dem om, hvordan de skal forholde sig,” siger Pia Hamann, der er beredskabsinspektør hos Sønderborg Brand & Redning.

Brandforebyggelse i børnehøjde

Under brandskolen har Sønderborg Brand & Redning dagligt besøg af op mod 75 børn, der alle går i 3. klasse. Brandskolen varer to timer – fra 10 til 12 – og børnene undervises af to medarbejdere fra det lokale beredskab.

I den første halve time af brandskolen spiller de to medarbejdere fra beredskabet en sketch for børnene. Sketchen foregår på børneværelset, hvor børnene bliver præsenteret for en række scenarier. Må man oplade sin iPad i sengen? Må man tørre tøj på sit fjernsyn? Må man dække sin lampe til med et tørklæde?

”Børnene er faktisk rigtig dygtige til at afkode, om det, vi gør, nu også er det mest fornuftige. Hvis vi gør noget dumt på scenen, bliver der ofte råbt ’nej!’ fra publikum. Det er meget positivt, at de i mange tilfælde godt ved, hvad man skal gøre og ikke gøre,” siger Pia Hamann.

Ud over sketchen på børneværelset får børnene mulighed for at slukke en brand i en skraldespand med en pulverslukker. En skraldespand, der lige så godt kunne stå i klasseværelset eller på børneværelset derhjemme.

”Det er vigtigt, at vi laver nogle ting med børnene, som de kan relatere til. De synes selvfølgelig, det er sjovt at slukke en lille brand i en spand, men når vi så samtidig fortæller dem, at spanden lige så godt kunne være en skraldespand på lærerværelset eller en gryde med klejner i køkkenet derhjemme, så giver det også mening for børnene, at vi øver os i at slukke branden,” siger Pia Hamann.

Positivt møde med beredskabet

I løbet af de to timer på brandstationen oplever børnene blandt andet også et røgfyldt hus, som en af beredskabets røgdykkere går ind i. Røgdykkeren viser blandt andet børnene, hvordan en røgalarm reagerer inde i det røgfyldte hus.

”Det er helt tydeligt, at brandmændene har en umiddelbar autoritet over for børnene, som gør, at de lytter til, hvad der bliver sagt. Mange børn i den alder drømmer måske selv om at blive brandmand,” siger Pia Hamann.

Børnene slutter brandskolen af med at spise madpakker og kigge på brandbiler. Inden turen går tilbage til skolen, får børnene udleveret en brandhjelm og en røgalarm. Røgalarmen kan de hænge op derhjemme eller – hvis der allerede er røgalarmer i hjemmet – pakke den ind og give den i julegave, foreslår Pia Hamann.

”Vores mål er at uddanne nogle små brandambassadører, som er trygge ved brandmændene og ved, at vi vil dem det godt, når vi kommer. Også selv om vi ofte kører stærkt med udrykning og har masker og andet udstyr på, som kan virke overvældende på børn. Hvis vi kan give børnene nogle positive oplevelser med beredskabet, er det forhåbentlig noget, de giver videre til deres omgangskreds.”

Børnenes Brandskole hos Sønderborg Brand & Redning fortsætter frem til og med uge 44.

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken