Søg
Close this search box.

To bornholmere har fået overrakt Danske Beredskabers sidste hæderslegat i 2020

5. oktober 2020

De seneste uger er Danske Beredskabers hæderslegater blevet overrakt ved lokale begivenheder rundt om i Danmark, og i dag er de sidste af Danske Beredskabers hæderslegater i 2020 blevet overrakt til Nanett Sonne-Mortensen og Heidi Schiødt Smidemann fra Bornholm.

Nanett Sonne-Mortensen og Heidi Schiødt Smidemann fik overrakt Danske Beredskabers hæderslegat efter de i januar i år satte deres eget helbred på spil og reddede en mand ud af hans brændende lejlighed i Rønne. Det kunne været gået rigtigt galt, men det gjorde det heldigvis ikke. I dag overrakte borgmester Winni Grosbøll hæderslegatet til de to resolut handlende kvinder.

På trods af kraftig røg reddede Heidi og Nanett en mand ud fra 1. sal
Lørdag den 11. januar var Heidi Smidemann og Nanett Sonne-Mogensen på vej til indkøb og observerede fra gadeniveau, at der kom røg ud af vinduerne i Ellekongestræde 4B. De var bekendt med, at der boede en mand i lejligheden, men var ikke klar over, om han var inde i lejligheden eller ej. Begge forsøgte at trænge op ad trappen i opgangen, hvor der imidlertid var så kraftig røgudvikling, at det ikke var muligt at se op – og langt mindre bevæge sig frem til lejligheden. Ved at råbe inde på trappen, fik de kontakt med beboeren Per, der svarede, at han var deroppe, men at han ikke kunne komme ned grundet den kraftige røg. Det lykkedes herefter de to kvinder at få knust en rude og åbnet et vindue til gården så en smule af røgen forsvandt. De kom herefter igennem røgen og op på 1. sal til beboerens hoveddør. De kunne intet se, og begyndte derfor at slå på gelænderet og skabe larm, så beboeren kunne finde den retning, han skulle gå for at komme ud af lejligheden. Umiddelbart herefter fik de fat i Pers arm og trak ham til sig, hvorefter de slæbte ham ned til afsatsen, og herfra bar de ham ud på gaden. Per blev herefter hentet og kørt med ambulance til Bornholms Hospital og umiddelbart herefter overført til Rigshospitalet, hvorfra meldingen samme aften var, at han var ude af livsfare.

Beboeren kunne have været død
Det er Bornholms Brandvæsen der har indstillet de to kvinder til hæderslegatet. Brandvæsenets vurdering I indstillingen lyder således: ”Havde Heidi Smidemann og Nanett Sonne-Mogensen ikke, til trods for risiko for eget helbred, handlet så hurtigt, resolut og snarrådigt, ville Per sandsynligvis være afgået ved døden pga. den usædvanligt tætte røg.” Og netop den uselviske og hurtige handling gør dem fortjent til at modtage Danske Beredskabers hæderslegat, der ud over æren består af 10.000 kr., som de to modtagere skal dele.

Fra venstre ses legatmodtager Heidi Smidemann, legatmodtager Nanett Sonne-Mogensen, Beredskabschef Palle K. Tourell og Borgmester/formand for beredskabskommissionen Winni Grosbøll.

Danske Beredskabers hæderslegat bliver under normale omstændigheder overrakt under Danske Beredskabers Årsmøde, men da Årsmødet i år blev aflyst grundet udviklingen med Covid-19 er hæderslegaterne i år blevet overrakt ved lokale begivenheder. Heidi og Nanett fik derfor overrakt deres hæderslegat ved en lokale begivenheder hos Falck i Rønne i dag den 5 oktober. Det var derfor også Beredskabsinspektør, Michael Grønbech-Dam der holdt talen for de to modtagere på vegne af Danske Beredskaber. Ligesom det var borgmester, Winni Grosbøll der overrakte hæderslegatet.

Danske Beredskabers hæderslegater er dermed igen i år blevet overrakt til fire modige danskere:

  • 7-årige Anna Østergaard Rønn Christensen fra Nors i Thisted Kommune som reddede sin søster og hendes veninde fra en livsfarlig situation. Anna fik overrakt sit hæderslegat ved Nordjyllands Beredskab.
  • 19-årige Lucas Løssl som reddede sin mor fra en livsfarlig situation i havet. Lucas fik overrakt sit hæderslegat ved Helsingør Kommunes Beredskab.
  • Nanett Sonne-Mortensen og Heidi Schiødt Smidemann fra Bornholm som risikerede deres eget helbred ved at redde en mand ud fra en lejlighed med kraftig røg.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber satte på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet faciliterede oplægget på skibet Hjortø i Allinge Havn imens vejret udviklede sig på planspilstavlen. I videoen her kan du følge debatten på marinehjemmeværnsskibet Hjortø fredag den […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Få nyhedsbrev i indbakken