• Udvidelse styrker Danmarks største vagtcentral

  18. december 2018
  Med en udvidelse af Hovedstadens Beredskabs vagtcentral, dækker den store vagtcentral nu stort set hele Region Hovedstaden. Det er ikke bare med til at strømline og skabe en mere effektiv vagtcentral, men forhåbningen er også, at det vil styrke koordineringsarbejdet.

  Når beredskabets køretøjer skal disponeres, kræver det overblik, koncentration og operativ forståelse. Sådan gør det sig gældende overalt på landets vagtcentraler, hvor dygtige medarbejdere sidder parat til at reagere hurtigt, så de rette køretøjer kommer de rette steder hen.

  Men i Hovedstadens Beredskabs vagtcentral, bliver der nu endnu mere at se til.

  For den store vagtcentral, der indtil nu har dækket Østsjællands Beredskab, Beredskab Øst, Helsingør Kommunes Beredskab, Tårnby Brandvæsen og Hovedstadens Beredskab selv, får nu en mærkbar udvidelse, så den store vagtcentral nu skal dække hele seks beredskaber og omkring 1,7 millioner indbyggere.

  Det sker i forbindelse med, at Frederiksborg Brand & Redning har valgt at tilslutte sig Hovedstadens Beredskabs vagtcentral i Valby, da man i beredskabet skulle finde på en ny vagtcentralsløsning efter at have valgt at hjemtage brandslukningsopgaven fra Falck, som man tidligere delte opgaven med i Frederiksborg Brand & Redning.

  ”Vi har sonderet terrænet og vurderet, at det giver os de bedste beredskabsfaglige muligheder, når vi bliver en del af Hovedstadens Beredskabs vagtcentral”, fortæller beredskabsdirektør hos Frederiksborg Brand & Redning, Kim Lintrup, der især betoner vigtigheden af, at man nu kun har én vagtcentral mod to tidligere:

  ”Det gør arbejdsopgaven langt mere enkel, og samtidig har vi kun hørt positivt om Hovedstadens Beredskabs vagtcentral, der udviser stor professionalisme og rutine selv i svære situationer, og som kan give os en faglig sparring”, fortæller han.

  Det betyder, at den udvidede vagtcentral kommer til at dække et område, der dækker fra Gilleleje i nord til Stevns i syd, mens det fra Isefjorden i vest går hele vejen til Øresund i øst.

  Disponerer over 40 procent

  Samtidig varetager man hos den nu udvidede vagtcentral også alarmopkald fra dele af hovedstadsområdet, og det er derfor hos en særdeles aktiv arbejdsplads, Frederiksborg Brand & Redning nu vil få disponeret sine køretøjer fra.

  Ifølge Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab og dermed ofte har vagter på den store vagtcentral, er det udelukkende en fordel, at den udvidede vagtcentral dækker et større område:

  ”Rent koordineringsmæssigt gør det ikke vores arbejde sværere, at der er en et ekstra beredskab, der skal holdes styr på. Faktisk giver det os ekstra muligheder, så vi måske kan rykke ud mere effektivt”, fortæller han om den store vagtcentral, der kommer til at disponere og afsende over 40 procent af det samlede antal udrykninger, som de kommunale beredskaber i Danmark årligt udfører.

  ”Vi ved, vi har det fornødne overblik til opgaven, så jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle udnytte ressourcerne i et stærkt samarbejde”, siger Tim Ole Simonsen, der i særdeleshed tror, at samarbejdet kan blive vigtigt, når det kommer til ekstraordinære hændelser.

  ”Hvis vi kommer til at opleve en større hændelse, har vi muligheden for at danne os et større overblik, og på den måde kan vi også nemmere reagere til gavn for borgeren”, afslutter han.